Markacisti

Tko su markacisti i što oni rade?

Markacisti su planinari koji obilježavaju i održavaju planinarske putove. Djeluju u osnovnim planinarskim udrugama i u županijskim, gradskim i regionalnim planinarskim savezima, a njihov rad koordinira Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza (HPS).

U organizaciji HPS-a je bilo organizirano školovanje markacista iz Istarske županije, a iz našeg društva su četiri planinara uspješno završila i položila dva dvodnevna tečaja (Poklon i Platak) te dobila status markacista.

Upravni odbor društva je donio odluku o osnivanju sekcije markacista, a Branko Prnjak je izabran za voditelja te sekcije. Društvo sa svojim markacistima održava u nastavku navedene staze na južnom masivu Učke.

Na dionicama koje održava društvo su četiri lijepa vrha: Brgud, Kremenjak, Ozrinj i Šikovac. Sve navedene staze su numerički označene i snimljene GPS tragom.

Markacistička sekcija sređuje arhivu radnih akcija nekoliko godina unatrag, zajedno s popisom učesnika. Treba istaknuti veliku pomoć Gorana Kosa (markacist voditelj) i Vladimira Rojnića, koji je zadužen za sve planinarske putove u Istri.

Markacisti obilježavaju planinarske putove do vrhova planina. Obilježavaju putove i do drugih lijepih mjesta u planinama. Sve to rade da planinari ne zalutaju.

Rad markacista je težak i naporan jer jednom obilježeni put predstavlja obvezu stalnog održavanja; na neodržavanom putu oznake propadaju, a planinari lutaju, ljute se, a ponekad ih mora tražiti i gorska služba spašavanja.