O nama

Kako i sâm naziv upućuje, povijest društva započinje u vrijeme kada su radnici HEP-ovog istarskog distribucijskog područja „Elektroistra“, sa sjedištem u Puli, u sklopu tadašnjeg društvenog standarda odlazili na organizirane izlete, pješačenja ili planinarenja.
S vremenom je sazrijevala ideja o organiziranju planinarskog društva, tada još uvijek zatvorenog tipa i usmjerenog samo na radnike „Elektroistre“ i članove njihovih obitelji. Na inicijativu grupe članova, 09. rujna 2006. godine na Koritima na Ćićariji osnovano je Planinarsko društvo „Elektroistra“.
Prvi predsjednik društva (u dva mandata) bio je Enio Bugarin (2006.-2014.), dugogodišnji iskusni pulski planinar. Na toj ga je funkciji naslijedio Dragan Drobnjak.
Društvo je vrlo brzo poprimilo otvoreni oblik učlanjivanja, što je ujedno pridonijelo i omasovljivanju članstva.

cropped-cropped-logo-pdelektro.png

S promjenama u organizaciji i načinu poslovanja HEP-a društvo gubi svoju formalnu poveznicu sa svojim izvorišnim javnim poduzećem te svoje sjedište konačno premješta na današnju adresu u okviru Centra gradskih udruga Rojc, odnosno u prostor nekadašnje kasarne „Karlo Rojc“ u Puli. Usprkos tome, voljom svojih članova društvo zadržava svoj prvobitni naziv, kao podsjetnik na svoje izvorišne osnove.

Društvo je 04. veljače 2020. godine donijelo nov, moderan statut koji omogućava učvršćivanje obavljanja njegovih temeljnih funkcija, precizno regulira članstvo te prava i obveze članova, demokratizira vođenje poslova društva i još više otvara rad društva prema široj javnosti, s posebnim naglaskom na privlačenje mlađe populacije. U tom smislu treba istaknuti suradnju sa srednjim školama na ostvarenju dugoročnog programa pod nazivom: „(P)osjeti prirodu – (P)ostani planinar“.

Novim statutom društvo je u skladu s povijesnom i kulturnom istarskom tradicijom uvelo dvojezični naziv, tako da se sada zove Planinarsko društvo/Club Alpino „Elektroistra“ Pula/Pola. Društvo je član Istarskog planinarskog saveza i Hrvatskog planinarskog saveza.

Godišnje se organizira dvadesetak pohoda, a planinari se u Hrvatskoj, Sloveniji, FBiH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Italiji, Slovačkoj, Makedoniji, itd. Pješači se i penje po planinama naših otoka: Krk, Cres, Lošinj, Vis, Mljet, Hvar, Rab, Brač. Iako se uglavnom radi o jednodnevnim pohodima, organiziraju se i višednevni izleti.

Od novih članova se očekuje upis i uspješan završetak planinarske škole u organizaciji društva. Škola se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Posebnu obvezu školovanja imaju oni članovi koji žele postati vodiči i markacisti. Vodiči s certifikatom imaju plaćenu godišnju članarinu u Stanici vodiča Istre.

Društvo je zaduženo za održavanje dijela Istarskog planinarskog puta i prilaznih puteva na širem području Sisola i Šikovca, južno od Učke, koju funkciju redovito i uspješno izvršava.

Za svoj su rad i zasluge pojedini članovi društva dobili priznanja Hrvatskog planinarskog saveza, i to:

Sergio Težak srebrno priznanje, 2017. Aleksandar Daić i Josip Horvat brončano priznanje, 2018. Enio Bugarin posthumno brončano priznanje, 2019., te Zorko Ladavac, Dragan Milevoj i Robert Vojić brončano priznanje, 2021.

Istarski planinarski savez je za razvoj istarskog planinarstva priznanja dodijelio Draganu Drobnjaku, 2015. Sergiu Težaku, 2017. Radivoju Đurđevu, Klaudiu Ferletti, Zorku Ladavcu i Željku Lorencinu 2019. Vesni Pavelić, Branku Prnjaku, Aleksandru Daiću, Draganu Milevoju, Robertu Vojiću, Valteru Siscovichu i Nataliji Štimac, 2022.

Tijela društva

Pridružite nam se!