Otvoreno planinarsko sklonište i promatračnica za ptice Kremenjak

U petak 30. lipnja 2023. u večernjim satima u Parku prirode Učka, u nazočnosti oko 200 planinara i uglednih gostiju te predstavnika medija svečano je otvoreno planinarsko sklonište i promatračnica za ptice Kremenjak. Navedeno sklonište locirano je na koti 847 m, oko 1000 metara sjeverno od vrha Kremenjak. Idejni autor projekta je arhitekt Ivan Juretić, poznat u planinarskim krugovima i javnosti po izgradnji i obnovi planinarskih skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijevo sklonište na Velebitu, te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama.

Planinarsko sklonište i promatračnica za ptice osobito je po jedinstvenom dizajnu, nalik na izvaljeno jaje u gnijezdu. Izgradnja je ostvarena uz potporu Zaklade zaposlenika VKR Grupe iz Danske u sklopu programa Zelene površine i život na otvorenom, kao jedan od iznimnih projekata koji stvaraju mogućnosti za pojedince da istražuju i cijene čuda prirodnog svijeta. U ime donatora govorio je Michel Langrand, predsjednik Zaklade zaposlenika grupe VKR iz Danske. Nazočnima se obratio i v.d. ravnatelja Javne ustanove Park prirode Učka Žarko Erceg. Slika. U ime Hrvatskog planinarskog saveza govorio je predsjednik Darko Berljak te istaknuo da se Savez prije više od dvadeset godina skupštinskom se odlukom opredijelio da će postojeće planinarske domove obnavljati i održavati, ali ne i graditi nove, a prednost će dati izgradnji funkcionalnih planinarskih skloništa u našim planinama. U to vrijeme postojala su samo 22 skloništa, a danas ih je gotovo dvostruko – s ovim ih je ukupno već 42. Prema njegovim riječima, takva odluka temeljila se na postavkama da su skloništa vrlo važni sigurnosni čimbenik za planinare i izletnike u planinskom prostoru, da su stalno otvorena, odnosno nezaključana, ali i najvažnije da su po svojoj namjeni najmanje štetan zahvat u prirodi, jer korisnici sve što im treba donose i odnose s tog mjesta. Berljak je također istaknuo da je ovo planinarsko sklonište i promatračnica za ptice, osim što u potpunosti zadovoljava sve te kriterije, jedinstveno zbog svog oblika te će svim namjernicima biti prostor za upoznavanje, razumijevanje i očuvanje iznimnog biljnog i životinjskog svijeta koji ga okružuje, a potom je predao sklonište na upravljanje PD-u Elektroistra iz Pule.

Od dužnosnika HPS-a nazočili su također i dopredsjednica Jadranka Čoklica, članica Izvršnog odbora Patricija Jedrejčić, zamjenik pročelnika Komisije za planinarske objekte Vladimir Novak, zamjenica pročelnika Komisije za promidžbu i izdavačku djelatnost Biserka Radović i stručni tajnik za planinarsku infrastrukturu i provedbu projekata Mladen Vrabec. Istarski planinarski savez predstavljali su predsjednik Goran Šepić te pročelnik komisije za IPP i druge planinarske putove Vladimir Rojnić, a PD Elekroistra predsjednik Dragan Drobnjak i dopredsjednica Vesna Pavletić. Bili su nazočni i brojni planinari iz istarskih i liburnijskih društava s obje strane Učke.

 

 

Objekt je površine oko 12 kvadrata, kapaciteta od četiri do šest ležajeva, koje pruža dobru zaštitu od kiše i jakog vjetra te siguran zaklon. Realizirano je u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime. Atraktivnog je izgleda nalik na umjetničku instalaciju u prostoru, vanjska opna sazdana je od suhih grana te formom i materijalom podsjeća na gnijezdo. Unutar elegantne čelične mreže prekrivene suhom trninom, granama gustog bodljikavog grma koji raste u zapuštenim dolcima, manja je, kompaktna jajolika forma objekta, sastavljena od oko 320 drvenih trokuta, koja pak parafrazira raspuknuto, izvaljeno jaje, a takav je i naziv projekta – »Izvaljeno jaje u gnijezdu«. Između vanjske opne i samoga objekta nalazi se stubište kojim se pristupa terasi, odnosno krovu koji podcrtava funkciju promatračnice s pogledom na Učku, Kvarnerski zaljev, otoke Cres i Lošinj te istarski poluotok. Sklonište je ujedno i važna točka na dugačkoj dionici Istarskog planinarskog puta između Poklona i Plomina.

 

 

Uz bogatu gastronomsku ponudu poseban je utisak na prisutne u sumrak ostavila plesna izvedba plesačica, polaznica Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples u OŠ Vežica, plesačice Anike Cetine te balerine Jelene Lečić, pod vodstvom koreografkinje Kate Foley.