Vodiči

Premda se neupućenima čini mnogo jednostavnije, kvalitetno vođenje planinara i penjača zahtijeva mnoga znanja, vještine, ali i velik trud. Preduvjet za vođenje drugih ljudi je visoka razina planinarskog znanja i ljudskih vrlina. Sve vještine koje su potrebne pri vođenju planinara mogu se dobro učiti i razvijati iskustvom.

Vodiči društvenih izleta su educirani članovi nekog planinarskog društva osposobljeni putem Vodičke službe Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) za planiranje, organizaciju i vođenje planinarskih izleta, tura i pohoda, različitih standarda.

Licenca vodiča je ovlaštenje (pravo) za samostalno vođenje planinara na terenima i u uvjetima obuhvaćenim standardom za koji su osposobljeni.

Dužnosti vodiča su:

– biti član HPS-a,

– voditi organiziranu grupu planinara,

– imati odgovarajuću osobnu i tehničku opremu na akcijama vođenja,

– ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje vodič smatra da nisu sposobne svladati očekivane napore,

– zastupati skupinu koju vodi prema trećim osobama,

– za vrijeme akcije vođenja nositi na vidljivom mjestu vodičku oznaku,

– priteći u pomoć unesrećenima i po potrebi prekinuti svoju akciju na poziv HGSS-a i drugih hitnih službi,

– poštovati propise koji reguliraju djelatnost planinarskog vođenja.

 

Naše je društvo osnovano 09. rujna 2006. godine, a od samih početaka je nekoliko starijih i iskusnijih planinara organiziralo i vodilo izlete, među kojima treba spomenuti Armanda Luija, Radivoja Đurđeva, Enia Bugarina, Klaudia Ferlettu, Zorka Ladavca i Sergia Težaka.

S obzirom na to da je društvo raslo i otvaralo se građanima Pule i Istre, upravni odbor je odlučio početi školovati planinare za status vodiča. Prvi koji su to postigli su Radivoj Đurđev i Klaudio Ferletta. Nakon toga su članovi društva u više navrata stjecali status vodiča (A standard). Redom su to bili: Damir Roviš, Josip Horvat, Dragana Radić, Aleksandar Daić, zatim Milan Zenzerović i Renato Perc. Tokom 2019. godine su Aleksandar Daić i Sergio Težak završili tečaj za status vodiča (B standard), a Natalija Štimac i Valter Zenzerović su pripravnici za status vodiča (A standard)

Istražite prirodu sa nama!

hrCroatian